Kaple svatého Václava ve Znojmě

15.12.2011 08:13

Otevírací doba:

od 1. listopadu do 23. prosince 2011: soboty, neděle od 10:00 hod. do 16:00 hod.

Prohlídky v jiný čas jsou možné po předchozí telefonické domluvě na telefonním čísle: 604 110 442 nebo nám můžete napsat na e-mail: volne-znojmo@volny.cz                                        

Tento historický klenot je majetkem města a naše sdružení ho má v nájmu od rok 2008. Kapli máme otevřenou návštěvníkům, jak nejvíce je to možné. Organizujeme zde různé koncerty a výstavy, prohlídky přizpůsobujeme zájmům návštěvníků. Naše práce je dobrovolnická, největší odměnou pro nás je, že se návštěvníci v kapli příjemně cítí a rádi se k nám vracejí. Snažíme se zde udržovat klid a pokoj a tím zachováváme duchovní odkaz tohoto vzácného místa.

A nyní několik zajímavostí o této kapli, která určitě stojí za Vaši pozornost.

Dolní kaple je původně románská, navazující na pozůstatek románské kaple, která sloužila v pozdějších letech k ukládání ostatků z místního hřbitova. Tvar kostnice neboli karneru - ossaria je vyznačen jako osmistěn - oktogon na dláždění před svatováclavskou kaplí. Tím, jak je kaple postavená od roku 1521 - dvě kaple nad sebou, ve skále a součástí hradebního opevnění, je unikátní stavbou nejenom v naší republice.

Dolní kaple valenou klenbou udává tvar horní kapli, obě kaple jsou propojeny ve vzájemné harmonii.

Klenba v horní kapli pohladí Vaše oči. Je kroužená, pozdně-vladislavská gotika, která je jedinou zachovanou na Moravě. Plastická výzdoba bystami je výjimečná. Ještě jsme neslyšeli o tom, že by byla někde podobná k vidění.

A pokud máte chuť dozvědět se více o této nádherné památce, přijďte se za námi podívat. Těšíme se na Vás a rádi Vás seznámíme s celou její historií i nádherným prostorem.

Větším skupinám doporučujeme objednat se raději předem, rádi vás provedeme a náš čas přizpůsobíme pokud možno Vašemu.

Od srdíčka Vám děkujeme za Vaši podporu i dary, díky kterým můžeme zajišťovat chod, provoz a drobné úpravy v kapli a dělat i další činnosti pro potěšení ostatních♥♥♥